Fren Sisteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler...

Yardımcı olmamızı ister misiniz?

Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak ve sipariş vermek için lütfen bizimle iletişime geçin

Fren Sisteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler...

Günümüz otomobillerinin çapraz bağlantılı fren sistemi, ABS ve hava kanallı diskleri sayesinde duramama ihtimalini neredeyse ortadan kaldırıyor. Ancak frenin azalan balataları, hidroliği ve aşınan disk ya da kampana yüzeyleri aracın duruş güvenliğini etkileyen en önemli nedenlerdendir. Aşınan fren parçaları otomobilin fren mesafesini uzatırken kış aylarıyla birlikte oluşan ıslak zemin, nemli balata ve disk, sürüş riskini daha da arttırır. Ayrıca fren ve lastikler kadar rot ve balans ayarının önemi de bir kat daha artmaktadır. Kış mevsiminde, bütün bu sistemlerin diğer dönemlerden daha fazla kontrol ettirilmelisiniz. Aracın periyodik bakımları aksatılmamalı. Yağışlı havalarda hız limitleri de aşılmamalıdır. Aracınızın performansı kadar fren performansı da otomobili güvenli kullanabilmek adına önemlidir. Bu nedenle fren balataları ve disklerin periyodik bakımları ve gerekli görüldüğünde değişimlerinin yapılması gerekir.

OTOMOBİLDE FRENLEME GÜVENLİĞİNİ ETKİLEYEN PARÇALAR

Aracın sürüş özelliklerinde olduğu gibi yavaşlamasında lastikler önemli bir etkendir. Lastiğin diş derinliği, yanak yapısı, düşük lastik hava basıncı gibi nedenlerden, fren mesafesinin uzaması için yeterlidir. Ayrıca iç yapısı bozulan ve esneme özelliğini kaybeden süspansiyon, aşınmış rot başları, orijinal olmayan jant ve lastikler fren mesafesini etkiler.

FREN SİSTEMİNİN PARÇALARI

Fren bağlantı hortumlarında oluşacak kaçak, frenin hidroliğinin akmasına neden olur ve sistem çalışmaz. Yani frenler tutmaz. Otomobil için büyük bir risk taşıyan bağlantı hortumları, uzun ömürlü ve sağlam bir yapıya sahip, ancak kullanım süresini yani 10 yılı aşılmamalıdır. Yine fren kaliperleri, kontrol edilmesi gereken parçalardır. Fren kaliperi ve bağlantı hortumları özellikle 10 yaş ve üstü araçlarda mutlaka yenilenmeli. Fren diskinin yüzeyi ve varsa aşınma miktarı mikrometre veya komparatörle ölçülerek kontrol edilmeli.